Production Engineering – Section 1

1. Segmental chips are formed during machining

A. mild steel
B. cast iron
C. high-speed steel
D. high carbon steel

Correct Answer: B. cast iron

2. Cemented carbide tool tips are produced by powder metallurgy.

A. True
B. False

Correct Answer: A. True

3. If the diameter of the hole is subject to considerable variation, then for locating in jigs and fixtures, the pressure type of locator used is

A. conical locator
B. cylindrical locator
C. diamond pin locator
D. vee locator

Correct Answer: A. conical locator

4. Side rake angle of a single point cutting tool is the angle

A. by which the face of the tool is inclined towards the back
B. by which the face of the tool is inclined sideways
C. between the surface of the flank immediately below the point and a plane at right angles to the centerline of the point of the tool
D. between the surface of the flank immediately below the point and a line drawn from the point perpendicular to the base

Correct Answer: B. by which the face of the tool is inclined sideways

5. Internal gears can be made by

A. hobbing
B. shaping with pinion cutter
C. shaping with rack cutter
D. milling

Correct Answer: B. shaping with pinion cutter

6. In order to prevent tool from rubbing the work __________ on tools are provided.

A. rake angles
B. relief angles

Correct Answer: B. relief angles

7. The silicon carbide abrasive is chiefly used for grinding

A. cemented carbide
B. ceramic
C. cast iron
D. all of these

Correct Answer: D. all of these

8. Drilling is an example of

A. orthogonal cutting
B. oblique cutting
C. simple cutting
D. uniform cutting

Correct Answer: B. oblique cutting

9. A round nose tool may be fed either from left to right end or from right to left end of the lathe bed.

A. Yes
B. No

Correct Answer: A. Yes

10. When the cutting edge of the tool is dull, then during machining

A. continuous chips are formed
B. discontinuous chips are formed
C. continuous chips with built-up edge are formed
D. no chips are formed

Correct Answer: C. continuous chips with built-up edge are formed

Leave A Comment?

2 + seven =