Production Engineering – Section 1

11. A fine-grained grinding wheel is used to grind hard materials.

A. Correct
B. Incorrect

Correct Answer: A. Correct

12. Cast iron during machining produces

A. continuous chips
B. discontinuous chips
C. continuous chips with built-up-edge
D. none of these

Correct Answer: B. discontinuous chips

13. A single point thread cutting tool should ideally have

A. zero rake angle
B. positive rake angle
C. negative rake angle
D. point angle

Correct Answer: A. zero rake angle

14. The work or surface speed for cylindrical grinding varies from

A. 5 to 10 m/min
B. 10 to 20 m/min
C. 20 to 30 m/min
D. 40 to 60 m/min

Correct Answer: C. 20 to 30 m/min

15. The cutting tool in a milling machine is mounted on

A. spindle
B. arbor
C. column
D. knee

Correct Answer: B. arbor

16. The tool made of cemented carbide wear out faster at

A. slow speeds
B. medium speeds
C. fast speeds
D. very fast speeds

Correct Answer: A. slow speeds

17. A push broach as compared to pull broach

A. has less number of teeth
B. is short and stocky
C. removes less material for each pass of the tool
D. all of the above

Correct Answer: D. all of the above

18. Twist drills are made of

A. high speed steel
B. carbon steel
C. stainless steel
D. either (a) or (b)

Correct Answer: D. either (a) or (b)

19. A twist drill is a

A. side cutting tool
B. front cutting tool
C. end cutting tool
D. none of these

Correct Answer: C. end cutting tool

20. The rake angle required to machine brass by high speed steel tool is

A. 0°
B. 10°
C. 20°
D. -10°

Correct Answer: A. 0°

Leave A Comment?

fourteen + 16 =