Production Engineering – Section 1

21. The lip angle of a single point tool is usually

A. 20° to 40°
B. 40° to 60°
C. 60° to 80°
D. none of these

Correct Answer: C. 60° to 80°

22. The average cutting speed for turning brass with a high speed steel tool is

A. 15 to 19 m/min
B. 25 to 31 m/min
C. 60 to 90 m/min
D. 90 to 120 m/min

Correct Answer: C. 60 to 90 m/min

23. The maximum production of small and slender parts is done by

A. watch maker’s lathe
B. sliding headstock automatic lathe
C. multispindle automatic lathe
D. capstan lathe

Correct Answer: C. multispindle automatic lathe

24. Side rake angle on tools is provided to control chip flow.

A. True
B. False

Correct Answer: A. True

25. The method of grinding used to produce a straight or tapered surface on a workpiece is

A. internal cylindrical grinding
B. form grinding
C. external cylindrical grinding
D. surface grinding

Correct Answer: C. external cylindrical grinding

26. A fixture does not guide the tool.

A. Correct
B. Incorrect

Correct Answer: A. Correct

27. Crater wear occurs mainly on the

A. nose part, front relief face and side relief face of the cutting tool
B. face of the cutting tool at a short distance from the cutting edge only
C. cutting edge only
D. front face only

Correct Answer: B. face of the cutting tool at a short distance from the cutting edge only

28. Gear lapping is an operation

A. after heat treatment
B. prior to heat treatment
C. for gear reconditioning
D. none of these

Correct Answer: A. after heat treatment

29. The facing is an operation of

A. bevelling the extreme end of a workpiece
B. embossing a diamond shaped pattern on the surface of a workpiece
C. reducing the diameter of a workpiece over a very narrow surface
D. machining the ends of a workpiece to produce a flat surface square with the axis

Correct Answer: D. machining the ends of a workpiece to produce a flat surface square with the axis

30. A fixture is defined as a device which

A. holds and locates a workpiece and guides and controls one or more cutting tools
B. holds and locates a workpiece during an inspection or for a manufacturing operation
C. is used to check the accuracy of workpiece
D. all of the above

Correct Answer: B. holds and locates a workpiece during an inspection or for a manufacturing operation

Leave A Comment?

eight + 11 =