Production Engineering – Section 1

31. A drill considered as a cutting tool having zero rake, is known as a

A. flat drill
B. straight fluted drill
C. parallel shank twist drill
D. tapered shank twist drill

Correct Answer: B. straight fluted drill

32. Which of the following statement is wrong about ultra-sonic machining?

A. It is best suited for machining hard and brittle materials.
B. It cuts materials at very slow speeds.
C. It removes large amount of material.
D. It produces good surface finish.

Correct Answer: C. It removes large amount of material.

33. In oblique cutting system, the maximum chip thickness occurs at the middle.

A. Correct
B. Incorrect

Correct Answer: B. Incorrect

34. Larger end cutting edge angle __________ tool life.

A. increases
B. decreases
C. does not affect

Correct Answer: B. decreases

35. The lead screw of a lathe has __________ threads.

A. single start
B. double start
C. multi-start
D. any one of these

Correct Answer: A. single start

36. A left hand tool on a lathe cuts most efficiently when it travels

A. from left to right end of the lathe bed
B. from right to left end of the lathe bed
C. with the help of a compound slide
D. across the bed

Correct Answer: A. from left to right end of the lathe bed

37. The correct sequence of tool materials in increasing order of their ability to retain their hot hardness is

A. carbide, ceramic, cermet, borazon
B. ceramic, carbide, borazon, cermet
C. cermet, carbide, ceramic, borazon
D. borazon, ceramic, carbide, cermet

Correct Answer: C. cermet, carbide, ceramic, borazon

38. Which of the following statement is incorrect with reference of lathe cutting tools?

A. The flank of the tool is the surface or surfaces below and adjacent to the cutting edges
B. The nose is the corner, arc or chamfer joining the side cutting and the end cutting edges
C. The heel is that part of the tool which is shaped to produce the cutting edges and face
D. The base is that surface of the shank which bears against the support and takes tangent pressure of the cut

Correct Answer: C. The heel is that part of the tool which is shaped to produce the cutting edges and face

39. In the relation VTn = C, the value of n for carbide tools is

A. 0.1 to 0.2
B. 0.20 to 0.25
C. 0.25 to 0.40
D. 0.40 to 0.55

Correct Answer: B. 0.20 to 0.25

40. In up milling, the thickness of chip is

A. minimum at the beginning of the cut and maximum at the end of the cut
B. maximum at the beginning of the cut and minimum at the end of the cut
C. uniform throughout the cut
D. none of these

Correct Answer: A. minimum at the beginning of the cut and maximum at the end of the cut

Leave A Comment?

twenty − 19 =