APSC prelims 2015 question and answers.

1. In terms of area, the smallest district of Assam is which one of the following?

(A) Chirang
(B) Baksa
(C) Kamrup Metro
(D) Udalgur

Correct Answer:(C) Kamrup Metro

2. The capital city of Assam was established at Dispur(Guwahati) in

(A) 1973
(B) 1971
(C) 1975
(D)1978

Correct Answer:(A) 1973

3. Which one of the following is not an east-following river of India?

(A) Godavari
(B) Tapti
(C) Cauvery
(D) Mahanadi

Correct Answer:(B) Tapti

4. Which of the following processes helps in the formation of the rift valley?

(A) Seismic activity
(B) Volcanic eruption
(C) Folding
(D)Faulting

Correct Answer:(C) Folding

5. The highest mountain peak in India is

(A) Kanchenjunga
(B) Everest
(C) Godwin Austin
(D)Nanda Devi

Correct Answer:(D)Nanda Devi

6. What was the theme of Indian science congress, 2015

(A) Science and technology for inclusive development
(B) Science and technology for India’s Development
(C) Science technology for rural development
(D)Science and technology for human development

Correct Answer:(D)Science and technology for human development

7. Which district has become the first one in India to have High-speed Rural
Broadband Network?

(A)Ajmer and Rajasthan
(B) Vidisha and Madhya Pradesh
(C) Idukki and karela
(D)Kamrup of Assam

Correct Answer:(C) Idukki and karela

8. India’s permanent Research station Dakshin Gangotri is located at

(A)Indian ocean
(B) Himalayas
(C) Arabian sea
(D)Antartica

Correct Answer:(D)Antartica

9. The Defence Research Development Organization (DRDO) has
Developed a drug named ‘Loluskin” for the treatment of

(A) Leukemia
(B) Leukoderma
(C) Lunch cancer
(D)Brain Tumour

Correct Answer:(B) Leukoderma

10. India’s first remote sensing satellite (IRS 1A) was launched from

(A) Sriharikota
(B) Baikonur
(C) Cape Kennedy
(D)French Guiana

Correct Answer:(B) Baikonur

Leave A Comment?

9 + 13 =