APSC prelims 2016 question and answers.

1. In 1993, Mahatma Gandhi started the Civil Disobedience movement form.

a. Sevagram
b. Dandi
c. Wardha
d. Sabarmati

Correct Answer:d) Sabarmati

2. Who among the following founded the Ahmedabad Textile Labour
Association?

a. Mahatma Gandhi
b. J.B kripalani
c. N.M Joshi
d. Sardar Vallabhbhai Patel

Correct Answer: a) Mahatma Gandhi

3. Which is the following aroused a wave of popular indignation that led to
the massacre by the British at Jallianwala Bagh?

a. The arms Act
b. The public safety Act
c. The Vernacular Press Act
d. The Rowlatt Act

Correct Answer:d) The Rowlatt Act

4. The Central Institute of Buddhist studies is located in which city?

a. Shimla
b. Srinagar
c. Dharma Sala
d. Leh

Correct Answer:d. Leh

5. Who is known as the ‘most qualified person in India‘ according to Limca
Book of records?

a. Dr. A. P. J. Abdul Kalam
b. Sumitra Devi
c. Shrikant Jichkar
d. Kushal Chatterjee

Correct Answer:c. Shrikant Jichkar

6. “Every pearl in the Royal Crown is but the crystallized drop of blood fallen
from the tearful eyes of the poor present…. ‘’ Who made this statement?

a. Ibn Battuta
b. Al-Beruni
c. Amir Khusrow
d. Badauni

Correct Answer:c. Amir Khusrow

7. Which one of the following pairs is the third generation (3G) mobile
telecommunication?

a. WiMax and UMTS
b. GPRS and EDGE
c. WiMax and EDGE
d. UTMS and GPRS

Correct Answer:a. WiMax and UMTS

8. Which one of the following is an air to air missile?

a. Astra
b. Akash
c. Becquerel
d. Prithvi

Correct Answer:d. Prithvi

9. Where do you find the clock and calendar in/on your computer?

a. Taskbar
b. Menubar
c. Desktop
d. Start menu

Correct Answer:a. Taskbar

10. Which of the following groups has only the output devices?

a. Scanner, Keyboard, Printer
b. Mouse, printer, monitor
c. keyboard, monitor, printer
d. Plotter, printer, monitor

Correct Answer:d. Plotter, printer, monitor

Leave A Comment?

eight + 13 =