APSC prelims 2015 question and answers.

91. Which five year plane focused on “growth with social justice and equity?

(A) Sixth five year plan
(B) Seventh five year plan
(C) Eight five year plan
(D) Ninth five year plan

Correct Answer:(D) Ninth five year plan

92. The new scheme “pahal” by the government of India is related to

(A) Nutritional support to the secondary school children
(B) Direct benefit transfer under right to food act
(C) Direct benefit transfer for LPG (DBTL)
(D) Case transfer to the farmers due to inclement weather and crop loss

Correct Answer:(C) Direct benefit transfer for LPG (DBTL)

93. Which is not a Kharif crop?

(A) Jowar
(B) Maize
(C) Wheat
(D) Groundnut

Correct Answer:(C) Wheat

94. The union government has recently announced a list of 98 cities mission.
Which state has been allocated the highest number of cities in the
coveted list?

(A) Tamil Nadu
(B) Uttar Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Gujarat

Correct Answer:(B) Uttar Pradesh

95. What is an Aadhaar?

(A) A modern version of the permanent account number(PAN)
(B) The popular name of the Kisan credit card
(C) A 12-digit individual identification number issued by the unique
identification authority of India
(D) The bank account number under the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

Correct Answer:(C) A 12-digit individual identification number issued by the unique
identification authority of India

96. The national population policy (NPP) announced by February 2000 aims
at achieving a stable population consistent with economic growth
, social development and environmental protection by the year

(A) 2015
(B) 2025
(C) 2035
(D)2045

Correct Answer:(D)2045

97. Diego Garcia is an island located in

(A) Arabian sea
(B) Indian ocean
(C) Atlantic ocean
(D) South Pacific ocean

Correct Answer:(B) Indian ocean

98. Baksa district of Assam was created from the parts of which of the
following districts?

(A) Barpeta, Nalbari and Kamrup
(B) Goalpara and Kokrajhar
(C) Bongaigaon and Kokrajhar
(D)Darrang, Barpeta, and Nalbari

Correct Answer:(A) Barpeta, Nalbari and Kamrup

99. Indian standard time is calculated on the basis of which one of the
following?

(A) 23.5 degree E line of longitude
(B) 80.5 degree E line of longitude
(C) 66.5 degree E line of longitude
(D) 82.5 degree E line of longitude

Correct Answer:(D) 82.5 degree E line of longitude

100. Among the countries in the world, India’s rank in the area is

(A) 5th
(B) 7th
(C) 11th
(D) 13th

Correct Answer:(B) 7th

Leave A Comment?

three × one =