Production Engineering – Section 2

41. While cutting helical gears on a non-differential gear hobber, the feed change gear ratio is

A. independent of index change gear ratio
B. dependent on speed change gear ratio
C. inter-related to index change gear ratio
D. independent of speed and index change gear ratio

Correct Answer: C. inter-related to index change gear ratio

42. The swing diameter over the bed is __________ the height of the center measured from the bed of the lathe.

A. equal to
B. twice
C. thrice
D. one-half

Correct Answer: B. twice

43. In grinding irregular, curved, tapered, convex and concave surfaces, the grinder used is

A. cylindrical grinder
B. internal grinder
C. surface grinder
D. tool and cutter grinder

Correct Answer: C. surface grinder

44. Down milling is also called

A. conventional milling
B. climb milling
C. end milling
D. face milling

Correct Answer: B. climb milling

45. Any number of equal divisions can be obtained on milling machine by

A. direct indexing
B. simple indexing
C. compound indexing
D. differential indexing

Correct Answer: B. simple indexing

46. The depth of cut in drilling is __________ the drill diameter.

A. equal to
B. one-fourth
C. one-half
D. double

Correct Answer: C. one-half

47. The type of tool used on lathe, shaper and planer is

A. single point cutting tool
B. two point cutting tool
C. three point cutting tool
D. multi-point cutting tool

Correct Answer: A. single point cutting tool

48. A __________ grinding wheel is used to grind soft materials.

A. coarse grained
B. medium grained
C. finegrained

Correct Answer: A. coarse grained

49. The relation between tool life (T) and cutting speed (V) is VTn = Constant. In this relation, the value of n depends upon

A. work material
B. tool material
C. working conditions
D. type of chip produced

Correct Answer: B. tool material

50. In order to grind soft material

A. coarse grained grinding wheel is used
B. fine grained grinding wheel is used
C. medium grained grinding wheel is used
D. any one of these

Correct Answer: A. coarse grained grinding wheel is used

Leave A Comment?

two × five =