Production Engineering – Section 2

31. Back rake angle of a single point tool is the angle by which the face of the tool is inclined towards back.

A. Agree
B. Disagree

Correct Answer: A. Agree

32. As the cutting speed increases, tool life decreases.

A. Yes
B. No

Correct Answer: A. Yes

33. In metal machining, the work-tool contact zone is a zone where heat is generated due to

A. plastic deformation of metal
B. burnishing friction
C. friction between the moving chip and the tool face
D. none of the above

Correct Answer: B. burnishing friction

34. Thread grinding requires work speed from

A. 1 to 3 m/min
B. 5 to 10 m/min
C. 10 to 14 m/min
D. 14 to 20 m/min

Correct Answer: A. 1 to 3 m/min

35. Threading is an operation of

A. smoothing and squaring the surface around a hole
B. sizing and finishing a small diameter hole
C. producing a hole by removing metal along the circumference of a hollow cutting tool
D. cutting helical grooves on the external cylindrical surface

Correct Answer: D. cutting helical grooves on the external cylindrical surface

36. Glazing in grinding wheels can be decreased by

A. using a harder wheel or by increasing the wheel speed
B. using a softer wheel or by decreasing the wheel speed
C. using a harder wheel or by decreasing the wheel speed
D. using a softer wheel or by increasing the wheel speed

Correct Answer: B. using a softer wheel or by decreasing the wheel speed

37. The cutting speed is minimum while machining __________ with a high speed steel tool.

A. cast iron
B. mild steel
C. brass
D. aluminum

Correct Answer: A. cast iron

38. A process of removing metal by pushing or pulling a cutting tool is called

A. up milling
B. down milling
C. forming
D. broaching

Correct Answer: D. broaching

39. The hardness of a grinding wheel is specified by

A. Brinell hardness number
B. Rockwell hardness number
C. Vickers pyramid number
D. letter of alphabet

Correct Answer: D. letter of alphabet

40. Which of the following operations can be performed with milling cutters?

A. cutting key ways on shafts
B. cutting external screw threads
C. cutting teeth of spur gears
D. all of these

Correct Answer: D. all of these

Leave A Comment?

ten − 4 =