Engineering Mechanics – Section 4

31. According to parallel axis theorem, the moment of inertia of a section about an axis parallel to the axis through centre of gravity (i.e. IP) is given by(where, A = Area of the section, IG = Moment of inertia of the section about an axis passing through its C.G., and h = Distance between C.G. and the parallel axis.)

A. IP = IG + Ah2
B. IP = IG – Ah2
C. IP = IG / Ah2
D. IP = Ah2 / IG

Correct Answer: A. IP = IG + Ah2

32. The resultant of two equal forces P making an angle θ is given by

A. 2 P sin θ /2
B. 2 P cos θ /2
C. 2 P tan θ /2
D. 2 P cot θ /2

Correct Answer: B. 2 P cos θ /2

33. The force, by which the body is attracted, towards the centre of the earth, is called

A. impulsive force
B. mass
C. weight
D. momentum

Correct Answer: C. weight

34. Coplanar concurrent forces are those forces which

A. meet at one point, but their lines of action do not lie on the same plane
B. do not meet at one point and their lines of action do not lie on the same plane
C. meet at one point and their lines of action also lie on the same plane
D. do not meet at one point, but their lines of action lie on the same plane

Correct Answer: C. meet at one point and their lines of action also lie on the same plane

35. The power developed by a body acted upon by a torque T newton meter (N – m) and revolving at ω radian/s is given by

A. T.ω (in watts)
B. T.ω/60 (in watts)
C. T.ω/75 (in kilowatts)
D. T.ω/4500 (in kilowatts)

Correct Answer: A. T.ω (in watts)

36. The time taken by a particle for one complete oscillation is known as periodic time.

A. Agree
B. Disagree

Correct Answer: A. Agree

37. The velocity ratio of a first system of pulleys with 4 pulleys is

A. 4
B. 8
C. 16
D. 20

Correct Answer: C. 16

38. One joule means that

A. work is done by a force of 1 N when it displaces a body through 1m
B. work is done by a force of 1 kg when it displaces a body through 1 m
C. work is done by a force of 1 dyne when it displaces a body through 1 cm
D. work is done by a force of 1 g when it displaces a body through 1 cm

Correct Answer: A. work is done by a force of 1 N when it displaces a body through 1m

39. The moment of inertia of a sphere of mass m and radius r, about an axis tangential to it, is

A. 2mr2/3
B. 2mr2/5
C. 7mr2/3
D. 7mr2/5

Correct Answer: D. 7mr2/5

40. The velocity ratio for the first system of pulleys is(where n is the number of pulleys.)

A. n
B. n2
C. 2n
D. 2n – 1

Correct Answer: C. 2n

Leave A Comment?

eighteen − fifteen =