Engineering Mechanics – Section 4

41. The ideal angle of banking provided on the curves on roads depends upon

A. weight of the vehicle
B. (velocity)2 of the vehicle
C. nature of the road surface
D. coefficient of friction between the road and vehicle contact point

Correct Answer: B. (velocity)2 of the vehicle

42. If a pendulum is taken 1 km below the earth surface in a mine, it will __________ in time.

A. gain
B. lose

Correct Answer: B. loose

43. The moment of inertia of a thin disc of mass m and radius r, about an axis through its centre of gravity and perpendicular to the plane of the disc is

A. mr2/2
B. mr2/4
C. mr2/6
D. mr2/8

Correct Answer: A. mr2/2

44. The linear velocity of a body rotating at ω rad / s along a circular path of radius r is given by

A. ω/r
B. ω.r
C. ω2/r
D. ω2.r

Correct Answer: B. ω.r

45. A machine which is capable of doing work in the reversed direction, after the effort is removed, is called a non-reversible machine.

A. Yes
B. No

Correct Answer: B. No

46. The forces which do not meet at one point and their lines of action do not lie on the same plane are known as

A. coplanar concurrent forces
B. coplanar non-concurrent forces
C. non-coplanar concurrent forces
D. none of these

Correct Answer: D. none of these

47. A non-reversible machine is also called a self-locking machine.

A. Agree
B. Disagree

Correct Answer: A. Agree

48. Mass moment of inertia of a thin rod about its one end is __________ the mass moment of inertia of the same rod about its mid-point

A. same as
B. twice
C. thrice
D. four times

Correct Answer: D. four times

49. Moment of inertia of a hollow rectangular section as shown in the below figure about YY axis is not the same as that about XX axis.

em-se4-49

A. Yes
B. No

Correct Answer: A. Yes

50. The angle of the inclined plane at which a body just begins to slide down the plane is called helix angle.

A. True
B. False

Correct Answer: B. False

Leave A Comment?

fifteen − six =