Engineering Mechanics – Section 4

21. The centre of gravity of a right angled triangle lies at its geometrical centre.

A. Correct
B. Incorrect

Correct Answer: B. Incorrect

22. Vectors method for the resultant force is also called polygon law of forces.

A. Correct
B. Incorrect

Correct Answer: A. Correct

23. Two equal and opposite parallel forces whose lines of action are different form a couple.

A. Correct
B. Incorrect

Correct Answer: A. Correct

24. When a person, on a bicycle, drives round a curve, he has to lean __________ to maintain equilibrium.

A. inward
B. outward

Correct Answer: A. inward

25. A circular hole of 50 mm diameter is cut out from a circular disc of 100 mm diameter as shown in the below figure. The centre of gravity of the section will lie

em-se4-25

A. in the shaded area
B. in the hole
C. at O

Correct Answer: A. in the shaded area

26. The maximum velocity of a particle moving with simple harmonic motion is

A. ω
B. ωr
C. ω2r
D. ω/r

Correct Answer: B. ωr

27. The loss of kinetic energy due to the direct impact of two bodies __________ upon the value of the coefficient of restitution.

A. depends
B. does not depend

Correct Answer: A. depends

28. A body of mass m moving with a constant velocity v strikes another body of same mass m moving with the same velocity but in opposite direction. The common velocity of both the bodies after the collision is

A. v
B. 2v
C. 4v
D. 8v

Correct Answer: B. 2v

29. Moment of inertia of a rectangular section having width (b) and depth (d) about an axis passing through its C.G. and parallel to the width (b), is

em-se4-29

Correct Answer: Option B

30. The unit of power in S.I. units is

A. horsepower
B. joule
C. Watt
D. kg-m

Correct Answer: C. Watt

Leave A Comment?

three × 1 =