Engineering Mechanics – Section 7

1. When a body of mass moment of inertia I (about a given axis) is rotated about that axis with an angular velocity to, then the kinetic energy of rotation is

A. Iω
B. Iω2
C. 0.5Iω
D. 0.5Iω2

Correct Answer: D. 0.5Iω2

2. The force applied on a body of mass 100 kg to produce an acceleration of 5 m/s2, is

A. 20N
B. 100N
C. 500N
D. none of these

Correct Answer: C. 500N

3. The motion of the body from one extremity to the other is known as a beat.

A. Agree
B. Disagree

Correct Answer: A. Agree

4. The center of gravity of a rectangle lies at a point where its two diagonals meet each other.

A. Agree
B. Disagree

Correct Answer: A. Agree

5. A framed structure is perfect, if the number of members are __________ (2j – 3), where j is the number of joints.

A. equal to
B. less than
C. greater than
D. either (b) or (c)

Correct Answer: A. equal to

6. Moment of inertia of a hollow rectangular section as shown in the below figure about XX axis, is

em-se7-06

em-se7-06-options

Correct Answer: Option A

7. Two equal and opposite parallel forces whose lines of action are different can be replaced by a single force parallel to the given forces.

A. Correct
B. Incorrect

Correct Answer: B. Incorrect

8. All the steel trusses of the bridges, have one of their end roller supported, and other end hinged. The main advantage of such a support is that the truss remains stable.

A. True
B. False

Correct Answer: A. True

9. The time of flight of a projectile on the downward inclined plane depends upon

A. angle of projection
B. angle of inclination of the plane
C. both (a) and (b)
D. none of these

Correct Answer: C. both (a) and (b)

10. The force induced in the string BC due to the load W as shown in the below figure is

em-se7-10

A. W sin θ
B. W cos θ
C. W tan θ
D. W cot θ

Correct Answer: D. W cot θ

Leave A Comment?

four × 1 =