Engineering Mechanics – Section 2

1. The point, through which the whole weight of the body acts, irrespective of its position, is known as

A. moment of inertia
B. center of gravity
C. center of percussion
D. center of mass

Correct Answer: B. center of gravity

2. The loss of kinetic energy during the elastic impact is zero.

A. Agree
B. Disagree

Correct Answer: A. Agree

3. The overturning of a vehicle on a level circular path can be avoided if the velocity of the vehicle is __________ me-secton2-3

A. less than
B. greater than

Correct Answer: A. less than

4. Which of the following is a scalar quantity?

A. Force
B. Speed
C. Velocity
D. Acceleration

Correct Answer: B. Speed

5. The rate of change of momentum is directly proportional to the impressed force and takes place in the same direction in which the force acts. This statement is known as

A. Newton’s first law of motion
B. Newton’s second law of motion
C. Newton’s third law of motion
D. none of these

Correct Answer: B. Newton’s second law of motion

6. In ideal machines, mechanical advantage is __________ velocity ratio.

A. equal to
B. less than
C. greater than

Correct Answer: A. equal to

7. The minimum force required to slide a body of weight W on a rough horizontal plane is

A. W sin θ
B. W cos θ
C. W tan θ
D. none of these

Correct Answer: C. W tan θ

8. The moment of inertia of a square of side a about its diagonal is

A. a2/8
B. a3/12
C. a4/12
D. a4/16

Correct Answer: C. a4/12

9. The angular velocity (in rad / s) of a body rotating at N revolutions per minute is

A. πN/60
B. πN/180
C. 2πN/60
D. 2πN/180

Correct Answer: C. 2πN/60

10. The maximum efficiency of a lifting machine is

A. 1/m
B. V.R./m
C. m/V.R.
D. 1/(m x V.R.)

Correct Answer: D. 1/(m x V.R.)

Leave A Comment?

three × 3 =