Engineering Mechanics – Section 2

21. The principle of transmissibility of forces states that, when a force acts upon a body, its effect is

A. same at every point on its line of action
B. different at different points on its line of action
C. minimum, if it acts at the center of gravity of the body
D. maximum, if it acts at the center of gravity of the body

Correct Answer: C. minimum, if it acts at the center of gravity of the body

22. A differential pulley block has larger and smaller diameters of 100 mm and 80 mm respectively. Its velocity ratio is

A. 5
B. 10
C. 20
D. 40

Correct Answer: B. 10

23. If three forces acting at a point are represented in magnitude and direction by the three sides of a triangle, taken in order, then the forces are in equilibrium

A. Yes
B. No

Correct Answer: A. Yes

24. Newton’s second law motion __________ a relation between force and mass of a moving body.

A. gives
B. does not give

Correct Answer: A. gives

25. The periodic time of one oscillation for a simple pendulum is(where l = Length of the pendulum.)

em-sec2-25

Correct Answer: Option C

26. The resultant of two forces P and Q acting at an angle θ is

em-se2-26

Correct Answer: Option B

27. Which of the following are vector quantities?

A. Linear displacement
B. Linear velocity
C. Linear acceleration
D. all of these

Correct Answer: D. all of these

28. The maximum acceleration of a particle moving with simple harmonic motion is

A. ω
B. ωr
C. ω2r
D. ω/r

Correct Answer: C. ω2r

29. A lift moves downwards with an acceleration of 9.8 m/s2. The pressure exerted by a man on the floor of the lift is zero.

A.True
B.False

Correct Answer: A.True

30. Non-coplanar concurrent forces are those forces which

A. meet at one point, but their lines of action do not lie on the same plane
B. does not meet at one point and their lines of action do not lie on the same plane
C. meet at one point and their lines of action also lie on the same plane
D. does not meet at one point, but their lines of action lie on the same plane

Correct Answer: A. meet at one point, but their lines of action do not lie on the same plane

Leave A Comment?

4 × 4 =