Engineering Mechanics – Section 1

41. A resultant force is a single force which produces the same effect as produced by all the given forces acting on a body.

A. True
B. False

Correct Answer: A. True

42. When a rigid body is suspended vertically, and it oscillates with a small amplitude under the action of the force of gravity, the body is known as

A. simple pendulum
B. compound pendulum
C. torsional pendulum
D. second’s pendulum

Correct Answer: B. compound pendulum

43. Moment of inertia of a hollow circular section, as shown in the below figure about X-axis, is

Moment of inertia of a hollow circular section

Moment of inertia

Correct Answer: Option D

44. If two blocks of equal mass are attached to the two ends of a light string and one of the blocks is placed over a smooth horizontal plane while the other is hung freely after passing over a smooth pulley, then the two blocks will have some motion.

A. Agree
B. Disagree

Correct Answer: A. Agree

45. During elastic impact, the relative velocity of the two bodies after impact is __________ the relative velocity of the two bodies before impact.

A. equal to
B. equal and opposite to
C. less than
D. greater than

Correct Answer: B. equal and opposite to

46. Work done is said to be zero, when

A. some force acts on a body, but displacement is zero
B. no force acts on a body but some displacement takes place
C. either (a) or (b)
D. none of the above

Correct Answer: C. either (a) or (b)

47. The force which acts along the radius of a circle and directed away from the center of the circle is called centrifugal force.

A. Agree
B. Disagree

Correct Answer: A. Agree

48. One watt is equal to

A. 0.1 joule/s
B. 1 joule/s
C. 10 joules/s
D. 100 joules/s

Correct Answer: B. 1 joule/s

49. two like parallel forces are acting at a distance of 24 mm apart and their resultant is 20 N. It the line of action of the resultant is 6 mm from any given force, the two forces are

A. 15 N and 5 N
B. 20 N and 5 N
C. 15 N and 15 N
D. none of these

Correct Answer: A. 15 N and 5 N

50. If two bodies having masses m1 and m2 (m1>m2) have equal kinetic energies, the momentum of the body having mass m1 is __________ the momentum of the body having mass m2
.
A. equal to
B. less than
C. greater than

Correct Answer: C. greater than

Leave A Comment?

5 × 4 =