Engineering Mechanics – Section 1

21. The force required to move the body up the plane will be minimum if it makes an angle with the inclined plane __________ the angle of friction.

A. equal to
B. less than
C. greater than

Correct Answer: A. equal to

22. In the shown figure, if the angle of inclination of the plane is increased, then acceleration of the system will

acceleration of the system

A. increase
B. decrease
C. remain the same

Correct Answer: B. decrease

23. The total time taken by a projectile to reach maximum height and to return back to the ground, is known as time of flight.

A. Yes
B. No

Correct Answer: A. Yes

24. The frequency of oscillation of a torsional pendulum is

24

Correct Answer: Option D

25. The range of a projectile is maximum when the angle of projection is

A.30°
B.45°
C.60°
D.90°

Correct Answer: B.45°

26. The mechanical advantage of a lifting machine is the ratio of

A. distance moved by effort to the distance moved by load
B. load lifted to the effort applied
C. output to the input
D. all of the above

Correct Answer: B. load lifted to the effort applied

27. Static friction is always __________ dynamic friction.

A. equal to
B. less than
C. greater than

Correct Answer: C. greater than

28. A body will begin to move down an inclined plane if the angle of inclination of the plane is __________ the angle of friction.

A. equal to
B. less than
C. greater than

Correct Answer: C. greater than

29. When a particle moves along a circular path with uniform velocity, there will be no tangential acceleration.

A.Correct
B.Incorrect

Correct Answer: A.Correct

30. The bodies which rebound after impact are called

A. inelastic bodies
B. elastic bodies
C. neither elastic nor inelastic bodies
D. none of these

Correct Answer: B. elastic bodies

Leave A Comment?

one + fourteen =