Thermodynamics – Section 2

1. According to Kelvin-Planck’s statement of second law of thermodynamics,

A. it is impossible to construct an engine working on a cyclic process, whose sole purpose is to convert heat energy into work
B. it is possible to construct an engine working on a cyclic process, whose sole purpose is to convert heat energy into work
C. it is impossible to construct a device which operates in a cyclic process and produces no effect other than the transfer of heat from a cold body to a hot body
D. none of the above

Correct Answer: A. it is impossible to construct an engine working on a cyclic process, whose sole purpose is to convert heat energy into work

2. According to Gay-Lussac law, the absolute pressure of a given mass of a perfect gas varies __________ as its absolute temperature, when the volume remains constant.

A. directly
B. indirectly

Correct Answer: A. directly

3. According to Avogadro’s law

A. the product of the gas constant and the molecular mass of an ideal gas is constant
B. the sum of partial pressure of the mixture of two gases is sum of the two
C. equal volumes of all gases, at the same temperature and pressure, contain equal number of molecules
D. all of the above

Correct Answer: C. equal volumes of all gases, at the same temperature and pressure, contain equal number of molecules

4. A process, in which the temperature of the working substance remains constant during its expansion or compression, is called

A. isothermal process
B. hyperbolic process
C. adiabatic process
D. polytropic process

Correct Answer: A. isothermal process

5. Which of the following gas has a minimum molecular mass?

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Hydrogen
D. Methane

Correct Answer: C. Hydrogen

6. The total energy of a molecule is shared equally by the various degrees of freedom possessed by it. This law is known as

A. law of equipartition of energy
B. law of conservation of energy
C. law of degradation of energy
D. none of these

Correct Answer: A. law of equipartition of energy

7. The thermodynamic property of a system is said to be an intensive property whose value for the entire system __________ the sum of their value for the individual parts of the system.

A. is equal to
B. is not equal to

Correct Answer: B. is not equal to

8. The absolute pressure of a given mass of a perfect gas varies inversely as its volume when the temperature remains constant. This statement is known as Charles’ law.

A. Yes
B. No

Correct Answer: B. No

9. The fuel mostly used in steam boilers is

A. brown coal
B. Peat
C. coking bituminous coal
D. non-coking bituminous coal

Correct Answer: D. non-coking bituminous coal

10. The efficiency of the Joule cycle is

A. greater than Carnot cycle
B. less than Carnot cycle
C. equal to Carnot cycle
D. none of these

Correct Answer: B. less than Carnot cycle

Leave A Comment?

4 × three =