IC Engines and Nuclear Power Plants – Section 1

1. The reference fuels for knock rating of spark ignition engines would include

A. iso-octane and alpha-methyl naphthalene
B. normal octane and aniline
C. iso-octane and normal hexane
D. normal heptane and iso-octane

Correct Answer: D. normal heptane and iso-octane

2. The diesel engines are also known as __________ engines.

A. compression ignition
B. spark ignition

Correct Answer: A. compression ignition

3. In a four stroke cycle, the minimum temperature inside the engine cylinder occurs at the

A. beginning of suction stroke
B. end of the suction stroke
C. beginning of exhaust stroke
D. end of exhaust stroke

Correct Answer: A. beginning of suction stroke

4. In hit and miss governing, the fuel supply is cut-off completely during one or more number of cycles.

A. Yes
B. No

Correct Answer: A. Yes

5. The thermal efficiency of a standard Otto cycle for a compression ratio of 5.5 will be

A. 25%
B. 50%
C. 70%
D. 100%

Correct Answer: B. 50%

6. The ratio of the volume of charge admitted at N.T.P. to the swept volume of the piston is called

A. mechanical efficiency
B. overall efficiency
C. volumetric efficiency
D. relative efficiency

Correct Answer: C. volumetric efficiency

7. The exhaust valve in a four stroke cycle petrol engine

A. opens at 50° before bottom dead center and closes at 15° after top dead center
B. opens at bottom dead center and closes at top dead center
C. opens at 50° after bottom dead center and closes at 15° before top dead center
D. may open and close anywhere

Correct Answer: A. opens at 50° before bottom dead center and closes at 15° after top dead center

8. Nuclear reactors are used

A. to produce heat for thermoelectric power
B. to produce fissionable material
C. to propel ships, submarines, aircrafts
D. all of these

Correct Answer: D. all of these

9. A moderator generally used in nuclear power plants is

A. graphite
B. heavy water
C. concrete
D. graphite and concrete

Correct Answer: D. graphite and concrete

10. The predominent isotope of the naturally occurring element is

A. U235
B. U238
C. Pu233
D. Pu239

Correct Answer: B. U238

Leave A Comment?

six + 1 =