Plant Cell Culture – Section 1

6. Organogenesis is

A. formation of callus tissue
B. formation of root and shoots on callus tissue
C. both (a) and (b)
D. genesis of organs

Correct Answer: B. formation of root and shoots on callus tissue

7. Which of the following is used in the culture of regenerating protoplasts, single cells or very dilute cell suspensions?

A. Nurse medium
B. Nurse or feeder culture
C. Both (a) and (b)
D. None of these

Correct Answer: C. Both (a) and (b)

8. In a callus culture

A. increasing level of cytokinin to a callus induces shoot formation and increasing level of auxin promotes root formation
B. increasing level of auxin to a callus induces shoot formation and increasing level of cytokinin promote root formation
C. auxins and cytokinins are not required
D. only auxin is required for root and shoots formation

Correct Answer: A. increasing level of cytokinin to a callus induces shoot formation and increasing level of auxin promotes root formation

9. Protoplasts are the cells devoid of

A. cell membrane
B. cell wall
C. both cell wall and cell membrane
D. none of these

Correct Answer: B. cell wall

10. Which breeding method uses a chemical to strip the cell wall of plant cells of two sexually incompatible species?

A. Mass selection
B. Protoplast fusion
C. Transformation
D. Transpiration

Correct Answer: B. Protoplast fusion

11. The phenomenon of the reversion of mature cells to the meristematic state leading to the formation of callus is known as

A. redifferentiation
B. dedifferentiation
C. either (a) or (b)
D. none of these

Correct Answer: B. dedifferentiation

12. Cell fusion method includes the preparation of large number of

A. plant cells stripped of their cell wall
B. single plant cell stripped of their cell wall
C. plant cells with cell wall
D. cells from different species

Correct Answer: B. single plant cell stripped of their cell wall

13. Subculturing is similar to propagation by cuttings because

A. it separates multiple microshoots and places them in a medium
B. it uses scions to produce new microshoots
C. they both use in vitro growing conditions
D. all of the above

Correct Answer: A. it separates multiple microshoots and places them in a medium

14. The ability of the component cells of callus to form a whole plant is known as

A. redifferentiation
B. dedifferentiation
C. either (a) or (b)
D. none of these

Correct Answer: A. redifferentiation

15. What is/are the benefit(s) of micropropagation or clonal propagation?

A. Rapid multiplication of superior clones
B. Multiplication of disease-free plants
C. Multiplication of sexually derived sterile hybrids
D. All of the above

Correct Answer: D. All of the above

Leave A Comment?

two + 9 =