Hydraulics and Fluid Mechanics – Section 1

31. The coefficient of viscosity may be determined by

A. capillary tube method
B. orifice type viscometer
C. rotating cylinder method
D. all of these

Correct Answer: D. all of these

32. The stability of a dam is checked for

A. tension at the base
B. overturning of the wall or dam
C. sliding of the wall or dam
D. all of these

Correct Answer: D. all of these

33. An ideal fluid is frictionless and incompressible.

A. Correct
B. Incorrect

Correct Answer: A. Correct

34. A manometer is used to measure

A. low pressure
B. moderate pressure
C. high pressure
D. atmospheric pressure

Correct Answer: C. high pressure

35. The center of gravity of the volume of the liquid displaced is called

A. center of pressure
B. center of buoyancy
C. metacenter
D. none of these

Correct Answer: B. center of buoyancy

36. The coefficient of discharge for an external mouthpiece is

A. 0.375
B. 0.5
C. 0.707
D. 0.855

Correct Answer: D. 0.855

37. A tank of uniform cross-sectional area (A) containing liquid upto height (H1) has an orifice of cross-sectional area (a) at its bottom. The time required to empty the tank completely will be

hfm-se1-37

Correct Answer: Option A

38. A siphon is used to connect two reservoirs at different levels intervened by a high ridge.

A. True
B. False

Correct Answer: A. True

39. A flow in which the volume of a fluid and its density does not change during the flow is called __________ flow.

A. incompressible
B. compressible

Correct Answer: A. incompressible

40. The loss of head due to an obstruction in a pipe is twice the loss of head at its entrance.

A. Agree
B. Disagree

Correct Answer: A. Agree

Leave A Comment?

18 + 3 =